Ontstaan en doel van de vereniging

De Nederlandse Shire Horse Society is in 1993 opgericht als vereniging van liefhebbers van het Shire ras. Peter Markus, de oprichter van de vereniging, raakte bevlogen van dit imponerende paardenras. Hij kwam in contact met een aantal gelijkgestemden en er was het begin van een vereniging. Deze pioniers reisden naar Engeland en staken hun licht op bij fokkers, bezochten shows en brachten hun kennis en paarden naar Nederland. Enkele jaren later, in 1997, kreeg de vereniging haar officiële beslag bij de notaris. In de loop der jaren is dit initiatief uitgegroeid tot een actieve vereniging met circa 170 leden, verspreid over het gehele land.

Vanaf de beginjaren werd er flink aan de weg getimmerd om het ras een grotere bekendheid te geven. Op diverse grote paardenevenementen, zoals Paard en Koets (toen nog in de Brabanthallen te ’s Hertogenbosch) werden demonstraties met Shires gegeven en gaf de vereniging acte de présence met een promotie stand. Naar Engels voorbeeld werd de eerste show annex keuring georganiseerd. Daartoe werden Engelse juryleden uitgenodigd en dit werd meteen een jaarlijks terugkerende traditie waaraan ook buitenlandse Shire liefhebbers en fokkers deelnemen.

Het doel van de vereniging is hoofdzakelijk om een grotere bekendheid te geven aan het Shire ras en om eigenaren en liefhebbers van Shires met elkaar in contact te brengen en kennis uit te wisselen. Er worden wedstrijden en keuringen georganiseerd waarmee het fokken van kwalitatief goede Shires in Nederland wordt bevorderd en waar leden in de gelegenheid zijn om hun Shire op zijn mooist te showen, of onder het zadel zijn vaardigheden te laten zien. Daarnaast worden er voor de leden evenementen en activiteiten georganiseerd en wordt er ondersteuning verleend bij de registraties in het Shire stamboek, dat in Engeland wordt beheerd door de Shire Horse Society.

Ter promotie van het ras zijn we met een verenigingsstand op diverse paardenevenementen aanwezig. Leden zijn daar in de gelegenheid om met hun Shire demonstraties te geven. Belangstellenden kunnen dan zien hoe veelzijdig de Shire kan zijn.