Welkom De Shire N.S.H.S. Activiteiten Links

Veelgestelde vragen

Tijdens evenementen en via de mail worden ons vaak vragen gesteld over de Shire. Hier vindt u de meest gestelde vragen + antwoorden.

Hoeveel kost een Shire?

Dit is helemaal afhankelijk van waar u het paard koopt, hoe oud het dier is, welk geslacht, kleur en afstamming. Bij een particulier zal een Shire goedkoper zijn dan bij een officiële fokker, die geeft immers extra garanties, zoals b.v. omruilgarantie. Een veulen of jaarling is goedkoper dan een 4 jarig paard wat al bereden en betuigd is, een Shire van 12 jaar is ook goedkoper dan een 4 jarig paard. Een merrie is vaak duurder dan een ruin of hengst en een zwarte Shire met 4 witte voeten is vaak ook iets duurder. Globaal kunnen we zeggen dat een Shire tussen de € 2000,- en € 10.000,- kost.


Waar kan ik het beste een Shire kopen?

Op onze website en in ons clubblad vindt u adressen van fokkers en importeurs die bij de vereniging aangesloten zijn, ook vindt u bij de Witte Sok advertenties van particulieren die lid zijn bij de N.S.H.S.


Waar moet ik op letten als ik een Shire koop?

Laat het paard keuren! Dat is het belangrijkste. Als je naar een Shire kijkt let er dan op of hij zomereczeem of extreme mok heeft. Probeer zijn voeten op te tillen en controleer de hoeven goed. De paarden die uit Engeland geïmporteerd zijn hebben vaak een andere hoefstand dan wat wij gewend zijn. Door een goede hoefsmid is dit op te lossen. Zorg er voor dat u een hoefsmid heeft voor u een Shire koopt, veel hoefsmeden hebben vooroordelen ten opzichte van Shires en weigeren ze te bekappen/beslaan.


Hoe kan een Shire het beste gevoerd worden?

Daarop is het antwoord heel simpel: zo sober mogelijk! Een Shire is een koudbloed en afhankelijk van het werk wat hij doet moet hij sober gevoerd worden. Veel gras en/of hooi echter weinig hardvoer. Veel Shires zijn gevoelig voor eiwitten/suikers, daar moet dus goed voor opgepast worden. Het ideale voer bestaat niet, daar heeft iedereen weer een eigen mening over. De één zweert bij bolkaf/bietenpulp en/of granen en de ander geeft een hoogwaardige brok echter in zeer kleine hoeveelheden. Laat u voorlichten door de verkoper waar het paard het goed op doet.


Hoe kan een Shire het best gehouden worden?

Een Shire heeft net als elk ander paard bewegingsvrijheid nodig. Als een Shire elke dag buiten kan staan heeft hij echt geen stal van 5 x 5 m. nodig. Een Shire kan vanwege zijn sokken niet dag in dag uit in de modder staan, hij zal dan absoluut mok krijgen. Zorg dus voor een droog weiland. Een Shire heeft niet elke dag beweging onder het zadel of aangespannen nodig zonder dat hij uit z'n vel springt van joligheid. Na 3 weken rust op de wei zal een Shire geen rare bokkensprongen uithalen tijdens een buitenritje. Natuurlijk dient wel de conditie op peil gehouden te worden.


Hoeveel kost een Shire in onderhoud?

De aanschaf van harnachement voor een Shire is vaak iets duurder dan voor een standaard paard, alles moet natuurlijk net een maatje groter zijn. De vereniging kan u helpen bij het vinden van passend harnachement. Een Shire eet meer ruwvoer dan een 'gewoon' paard, staat uw paard niet in de wei, dan zult u er rekening mee moeten houden dat een volwassen Shire ongeveer een baaltje hooi per dag eet. Stro en biksverbruik zijn vergelijkbaar in verhouding tot andere paarden. Een Shire is over het algemeen een gezond ras, u hoeft dus niet te verwachten dat u buitensporige dierenartsrekeningen zult krijgen.


Kan een Shire alles wat een ander paard ook kan?

De Shire is gefokt voor werk in de landbouw, later is hij ingezet voor de koets. In principe is hij gemaakt om de hele dag in een langzaam tempo te werken. Uithoudingsvermogen hebben ze dus wel (moet u wel zelf trainen natuurlijk). Wij gebruiken de Shire vaak onder het zadel, met een Shire kun je prima de dressuur in, maar verwacht geen Grand-Prix te rijden met hem. De basis (dus t/m Z) kan een Shire echter prima aan in principe. Tijdens een buitenrit een boomstammetje meepakken is geen enkel probleem, maar een Shire in de springsport is niet verstandig, daar zijn ze gewoon te zwaar voor. Een prachtig gezicht blijft de Shire als hij aangespannen loopt, al met al een enorm veelzijdig paard dus.


Wanneer kun je het best beginnen met een jonge Shire in te rijden?

Een Shire is een paard wat laat is uitgegroeid, ongeveer pas met 6 jaar. Het is prima om een Shire met zijn 3e te longeren of aangespannen voor de wagen te leren lopen. Inrijden liever nog een jaartje mee wachten, als je hem de tijd geeft om goed uit te groeien, kun je nog jarenlang plezier hebben van je grote vriend. Ook raden we aan om een merrie niet te vroeg te laten dekken, liefst niet voordat de merrie 4 jaar is, gun haar de kans om eerst zelf uit te groeien voordat ze haar energie moet steken in de groei van een veulen.


Zijn er bepaalde mankementen waar de Shire om bekend staat?

Doordat een Shire net als andere koudbloeden gevoelig zijn voor eiwitten/suikers zijn ze gevoeliger voor mok en zomereczeem. Beide kwalen zijn erg slecht behandelbaar, het ideale geneesmiddel is hier nog niet voor uitgevonden. Bij merries wil het 'aan de nageboorte blijven staan' wel eens voorkomen, dit is een kwaal waar zwaardere rassen vaker mee te maken hebben, voldoende onderzoek hiernaar is nog niet uitgevoerd.


Hoe oud kan een Shire worden?

Algemeen bekend is dat grote honden als b.v. de Sint Bernard geen hoge levensverwachting hebben. Gelukkig gaat dit bij paarden niet op. Een Shire kan net zo oud worden als andere paarden. In Engeland is het eerder regel dan uitzondering dat Shires daar nog aan het werk zijn voor de bierwagen als ze 20 jaar zijn. Goede verzorging staat er garant voor dat uw Gentle Giant een mooie leeftijd kan bereiken bij u.


Is een Shire altijd geschikt voor beginnelingen/onervaren ruiters?

Hoewel ze bekend staan om hun rustige brave karakter, wil het niet zeggen dat ze geen 'pit' hebben. Ook Shires kunnen goed werkwillig zijn en een stevige vaart erin hebben.

Een onervaren ruiter doet er verstandig aan een Shire aan te schaffen die eventueel beleerd is. Een Engels spreekwoord zegt niet voor niks: green and green makes black and blue! Of te wel: de combinatie van een onervaren paard en ruiter zorgt geheid voor ongelukken.