Welkom De Shire N.S.H.S. Activiteiten Links

Veel gestelde vragen over de Nationale Shire ShowWat moet ik doen als ik op het terrein aankom?


Volg de aanwijzingen van de parkeerwacht en/of parkeerborden. Dit is echt belangrijk i.v.m. De veiligheid voor mens en dier! Vervolgens dient u zich te melden bij het secretariaat (geopend vanaf 8.00 uur). Hier ontvangt u uw startnummer(s) en treft u ook de up-to-date startlijsten aan.Als u een box heeft gehuurd, kunt u het paard daar stallen. Op stal hangt een plattegrond en uw naam staat op de box. Ga niet onderling wisselen. I.v.m. de veiligheid is het erg belangrijk dat wij weten welk paard waar staat. Diegenen die geen box gehuurd hebben dienen hun paard op of bij de trailer of vrachtwagen te houden. Er mogen geen paarden op het terrein, stallencomplex of spuitplaats worden vastgezet en zonder toezicht achter gelaten worden. In de boxen is geen hooi of stro aanwezig. Hooi dient u zelf mee te nemen, stro is verboden in de binnenmanege. We gaan ervan uit dat u zelf de stallen netjes achterlaat na afloop van de show.Starttijden:


De starttijden die u in het programma/deelnemerslijst vindt zijn slechts een richtlijn. De ene jury jureert sneller dan de andere, het is voor ons altijd moeilijk in te schatten hoelang een rubriek zal duren.


Veranderingen van starttijden worden regelmatig omgeroepen en op stal opgehangen. Controleer dit dus zelf, het is voor ons echt onmogelijk om iedereen persoonlijk te vragen op tijd in de ring aanwezig te zijn. Is de ring eenmaal gesloten, dan wordt er geen paard meer toegelaten.Hoe moet ik mijn paard aan de hand voorbrengen?


Voor het opstellen en voorbrengen van de paarden voor de jury is het raadzaam tevoren even geoefend te hebben, zodat het paard én voorbrenger weet wat er verwacht wordt. Het voorbrengen zoals gebruikelijk tijdens een keuring in Engeland onderscheidt zich op enkele punten van het Nederlandse beleid en wordt hieronder nader uitgelegd.Merries en veulens worden aan het halster (in Engeland aan een speciaal wit touwhalster) voorgebracht. Ruinen kunnen ook aan het halster worden voorgebracht, echter de hengsten moeten met bit worden voorgebracht. Voor hengsten vanaf 2 jaar geldt bovendien dat het bit met 2 teugels is vastgezet aan een hensten-/longeersingel.Het voorbrengen van het paard volgt nadat deze gezamenlijk met de andere paarden uit de klasse in stap in een grote cirkel (de volte) hebben gelopen. Tijdens de eerste opstelling en ook al tijdens het lopen in de cirkel geschiedt een uitvoerige beoordeling van de bouw en dan in het bijzonder het exterieur van het paard, dit gebeurt individueel bij de paarden in stilstand.Shires worden zoals gebruikelijk met gesloten beenstelling gepresenteerd. (Achterbenen koehakkig, voorbenen wijder uiteen).


Aansluitend worden de paarden individueel op een rechte lijn (ca 20 meter) in draf van de jury af geleid. Op het keerpunt wordt rustig overgegaan in stap, de wending wordt rechtsom gemaakt en het paard wordt wederom in draf richting de jury geleid.


Bij voorkeur loopt de voorbrenger in gelijke pas met het paard op hals-schouderhoogte met een halve armlengte afstand van het paard af. Als laatste wordt verzocht het paard enkele passen achterwaarts te laten maken. Zowel in stap als in draf en ook tijdens de passen achterwaarts worden de activiteit van de achterhand, het gangenvermogen, het houden van de maat als ook het correcte voorbenenwerk beoordeelt.Als alle paarden in de klasse individueel door de jury bekeken zijn, loopt iedereen weer in stap op de volte en volgt de eindopstelling. Commentaar van de jury over de beoordeling tijdens de eindopstelling is niet altijd mogelijk.Wat extra tips:


Niet alleen je paard moet er uitzien om door een ringetje te halen, zorg er zelf ook voor dat je er verzorgd en netjes uitziet, dat hoeft natuurlijk niet net zoals in Engeland met tweedjasje en slappe pet, maar probeer ook aandacht aan je eigen kleding te schenken.De juryledenletten continu op alle paarden, dus ook op jouw paard. En dat niet alleen tijdens die 3 minuten die ze bij jou staan, maar vanuit hun ooghoeken zien ze alles. Zorg er dus voor dat je constant de aandacht bij en van je paard hebt. Ga dus niet nonchalant staan kletsen met je buurman/vrouw, maar wacht daar even mee tot na de keuring. Zo’n keuringsklasse duurt per slot van rekening hooguit een klein uur, je paard verdient die aandacht zeker, maar ook de juryleden stellen dit stukje respect op prijs. Het zijn de kleine dingetjes die het net kunnen doen.Wat wordt er gevraagd bij de rubrieken onder het zadel?


Stap, draf en galop op beide handen. Het jurylid kan per deelnemer vragen om verschillende oefeningen te rijden, afhankelijk van de ervaring van het paard en de ruiter. Eenieder wordt op zijn eigen niveau beoordeeld. Er wordt gelet op de zuiverheid van de gangen, nette overgangen, gehoorzaamheid en ontspanning. Iedereen kan dus meedoen of je nu Z-ruiter of recreatieruiter bent. De rubriek Walter Award is alleen voor Shires, de rubriek Originaliteit is ook voor kruising Shires en Clydesdales opengesteld.De Walter Award dient gereden te worden in dressuurtenue, dit hoeft niet persé een witte rijbroek en zwart rij-jasje te zijn, maar de kleding dient wel correct en netjes te zijn. Zorg wel dat je het geheel af maakt, dus ook cap of rijhoedje op en de rijlaarzen gepoetst. In de rubriek Originaliteit zijn extra punten te verdienen voor het verkleed zijn, probeer wel een echte combinatie te zijn met je paard en maak ook dit af als een geheel. Dus als je met een cowboyzadel rijdt, kleed je dan ook als een echte cowboy. Bij de rubriek Originaliteit is eigenlijk niks te gek: de kans om eens een kür op muziek te rijden terwijl je verkleed bent!Tot slot:


   U kunt alleen deelnemen aan de Shire Show als u uw contributie en inschrijfgeld vooraf via onze bankrekening betaald heeft. Hierop worden geen uitzonderingen gemaakt, tenzij hierover tevoren contact heeft plaatsgevonden met de penningmeester.

   Vergeet niet uw stamboekpapieren mee te nemen, zonder deze stamboekpapieren kunt u niet deelnemen aan de keuring voor de klasses aan de hand.

   Zorg voor een geldige inenting van uw paard: voor de veiligheid van uw eigen dier, maar ook zeker dat van anderen.

   Het is niet verplicht om uw paard volgens de Engelse traditie te plaiten, wel wordt het erg op prijs gesteld en het maakt uw kansen om hoger in de competitie te eindigen een stuk groter. Op deze pagina leest u meer over het plaiten.

   Neem alsjeblieft een stuk lint mee. Dit is in iedere naai/hobbywinkel te koop. Het liefst lint van zo’n 4 cm. breed. Dit wordt gebruikt als borstlint om het startnummer aan te bevestigen. De ruiters rijden zonder nummer, bij binnenkomst even je naam doorgeven aan het jurylid.

   We zijn te gast bij de manege in Putten, houdt het terrein en de omgeving netjes. Volg de aanwijzingen op van de vrijwilligers.
We rekenen op een gezellige dag met prachtige Shires!