Welkom De Shire N.S.H.S. Activiteiten Links

Protocol registreren voor goedkeuring Shire dekhengstHet betreft m.n. de dna- registratie na de “First inspection at 2-3 years old”.


Let op, het gaat hier wel over approvals tijdens onze show in september, bij thuiskeuringen gaat het ongetwijfeld weer anders!Aanmelding:


 Middels het inschrijfformulier voor de Nationale Shire Show wordt kenbaar gemaakt dat een hengstenhouder zijn/haar 2-jarige hengst wil laten approvallen (goedkeuren voor de dekdienst): volledige naam en registratienummer van de hengst zijn hierbij noodzakelijk.


 Het NSHS-bestuur zorgt voor de communicatie richting de Shire Horse Society.

De SHS draagt zorgt voor de juiste formulieren (inspection sheets).


 De hengst wordt, tijdens de Nationale Shire Horse Show in september, door een Engels jurylid, die tevens de bevoegdheid heeft hengsten te keuren, geïnspecteerd. Dit jurylid geeft wel of niet zijn goedkeuring óf verzoekt de hengst volgend jaar nogmaals te mogen zien indien hij hem nog niet ‘volwassen’ genoeg vindt.


 De hengst wordt tevens veterinair gekeurd door een bevoegd veearts. Deze geeft eveneens wel of niet zijn goedkeuring of uitstel.


 Een schrijver vult de inspection sheets in.DNA-registratie


 Na goedkeuring worden van de hengst 2 DNA monsters gemaakt (of één grote die te splitsen is in twee). Deze DNA-monsters (en informatie over de hengst) worden naar Jacqueline de Jong toegestuurd.


 Jacqueline de Jong stuurt 1 monster (en informatie over de hengst) op naar het VHL (Van Haeringen Laboratiorium).


 Het VHL maakt een DNA-report en stuurt de hengstenhouder rechtstreeks een factuur toe, tezamen met het DNA-report.


 De hengstenhouder draagt zelf zorg voor de betaling van deze factuur aan het VHL.


 De hengstenhouder stuurt het DNA-report en het SHS-paspoort van de hengst per post op Jacqueline de Jong (let op: maak altijd kopieën voor de zekerheid).


 Jacqueline de Jong voegt het andere monster toe en stuurt het totaalpakket (1 DNA-monster, 1 DNA-report, het SHS-paspoort en evt. de inspection sheets) naar het registratiekantoor van de SHS in Peterborough, UK. Deze heeft bij twijfel in ieder geval altijd een extra monster.Afhandeling


 De SHS verwekt de gegevens van de hengst en verandert het registratienummer van de hengst van een C(olt)-nummer naar een hengstennummer.


 Het aangepaste paspoort wordt, tezamen met een servicebook, door de SHS retour gezonden naar Jacqueline de Jong, die daarna contact opneemt met de eigenaar van de hengst voor retourzending van het paspoort en het servicebook.